הגיליון השישי של הזמן הזה הופץ עם גיליון עיתון הארץ בערב חג שני של פסח, ב-28 באפריל 2024. בימים הקרובים תוכלו למצוא אותו גם בחנויות ספרים ברחבי ישראל. כל מאמרי הגיליון זמינים לקריאה באתר כתב העת, והם מצורפים כאן לעיונכם.
// התפיסה והשחרור • סמי בֶּרדוגו //
לא התחנכנו להיפרד מן החיים. לא לימדו אותנו לעזוב אותם. באופן פרדוקסלי הימים הנוראים האלה רק מעצימים את הבּורוּת שלנו באשר להוראת הפרידה מן החיים; כוונתי להוראה במובן של לימוד, של כתיבה, של קריאה ושינון. המדינה מסרבת ללמוד וללמד אותנו על עזיבה, היא מפנה עורף לַסוף. כעת היא נאבקת בינה לבין עצמה ונלחמת מול אויביה. המקום הישראלי תפוס בעובדות שנכפו עליו, ובאורח מסוים הוא לכוד בנתונים שכפה גם על עצמו. בסבך המאבק חוזרים ונשמעים קולות מפללים לחופש, לאנחת רווחה. כמה נורא. כמה חבל.
האם רעיונות שנוסחו בזמן אחר ובמקום אחר יכולים להציע בהירות בימי אפלה ואסון? ואילו תובנות מעניקה הקריאה בווירג'יניה וולף, סימון וייל, פרימו לוי ואחרים לנוכח קטל ומלחמה? שבעה כותבים וכותבות מספרים על יצירה הגותית או ספרותית שאליה פנו לנוכח האסון ובעקבות האירועים של החודשים האחרונים, ועל מה שהיא יכולה ללמד אותנו.
// יהודים זה לא אותנטי • עפרי אילני //
שבעה עשורים אחרי הקמתה של מדינת ישראל, שאלת השייכות של היהודים למקום אקוטית יותר מאי פעם. מול הטענה הפלסטינית בדבר זרותם של היהודים בארץ, דוברים ציוניים מבקשים להוכיח שהיהודים הם ילידיה האותנטיים. בד בבד, יהודים מחוץ לישראל מנסים לייצר צורה חלופית של אותנטיות יהודית – מעין "ילידיות גלותית". אך הניסיון להשריש את היהודים בהוויה אותנטית כזו או אחרת, אם בישראל אם בגולה, מועד לכישלון.
// הפיתוי האירו־אסייתי • גארי סול מורסון //
אחרי נפילת ברית המועצות, אידיאולוגיות שונות נאבקו זו בזו על החלפת הקומוניזם. נדמה כי אחת מהן, האירו־אסיאניזם, רכשה לעצמה מעמד של אידיאולוגיה רשמית למחצה ברוסיה של פוטין. שורשיה של אידיאולוגיה זו נעוצים ברעיונותיהם של הוגים רוסים שביקשו להדגיש את הניגוד בין מהלך ההיסטוריה הרוסית ובין זה של אירופה המערבית. מהתפיסה הגיאו־פוליטית הזאת עולה מסקנה נחרצת: הליברליזם הוא האויב הגדול של העולם הרוסי.
// הבעיה עם המציאות • מייגן אוגיבלין //
כאשר אנו מנסים למתוח את הדרכים הרגילות שבהן אנחנו רואים את העולם אל מעבר לקנה המידה האנושי ולהתבונן בעולם מנקודת המבט של הנצח, מתעוררים פרדוקסים מסוג מיוחד. המבוכה המטפיזית הזאת העסיקה במאות השנים האחרונות פילוסופים, פיזיקאים וסופרים שעסקו בשאלה כיצד אנו מבלבלים בין הידע שלנו על העולם ובין העולם עצמו. חוקר הספרות ויליאם אגינטון שופך אור על הבעיה העלומה הזאת בספרו "חומרת המלאכים", דרך הביוגרפיות של עמנואל קאנט, ורנר הייזנברג וחורחה לואיס בורחס.
המסה הזוכה בפרס ון ליר לכתיבה מסאית 2023.